• NUNNAUUNI
    • VERDELERS
    • MODELLEN
    • TROEVEN
    • WARM AANBEVOLEN
    • WONEN
    • GEBRUIK en ONDERHOUD
    • GERECHTEN
  • OLSBERG
    • VERDELERS
    • MODELLEN
    • TROEVEN
  • OVER MONYFIRE
  • CONTACT
  • NUNNAUUNI
    • VERDELERS
    • MODELLEN
    • TROEVEN
    • WARM AANBEVOLEN
    • WONEN
    • GEBRUIK en ONDERHOUD
    • GERECHTEN
  • OLSBERG
    • VERDELERS
    • MODELLEN
    • TROEVEN
  • OVER MONYFIRE
  • CONTACT
menu

Gebruik en onderhoud

  • Zo werkt je speksteenkachel

    Een NunnaUuni speksteenkachel heeft een toprendement en is eenvoudig in gebruik dank zij zijn geniale werking en constructie.

    Drie unieke troeven.

    NunnaUuni heeft drie troeven in vergelijking met andere speksteenkachels.

    1. Het uiterst duurzame Mammutti-speksteentype
    2. De Gouden Vuur-verbrandingsmethode – een uniek luchtgeleidingssysteem (Lees meer op: Troeven van speksteenkachels)
    3. Mammutti + Gouden Vuur = schone verbranding op een extreem hoge temperatuur die zwakkere speksteensoorten niet kunnen verdragen.

    Eén grote batterij

    NunnaUuni ontwikkelde een nieuwe warmteopslagmethode voor de spekstenen mantel die zorgt voor een maximale warmteaccumulatie in een verminderd volume. De talklagen in de spekstenen aan de binnenzijde geleiden de warmte zeer snel naar de speksteenmantel. De talklagen in de mantel staan haaks op de geleiding zodat de mantel de opgeslagen warmte langzaam en gelijkmatig afgeeft aan de ruimte. De beste warmtebatterij.

  • Zo stook je zoals het hoort

    Richtlijnen

    De vakman die jouw NunnaUuni speksteenkachel plaatst overloopt met jou natuurlijk de specifieke stookinstructies voor jouw kachel.
    Dit zijn enkele algemene richtlijnen:

      Wacht na de installatie drie tot tien dagen met stoken. Laat de speksteenkachel volledig drogen.

      Heeft de kachel een tijd niet gebrand of is het buiten warmer dan 16°C, verwarm de schouw dan even voor.
    Zo vermijd je rookontwikkeling in de vuurkamer die langs alle kanten ontsnapt. (Een met de hand geplaatste kachel is nooit 100% hermetisch afgesloten – dat hoeft ook niet).

    Zo verwarm je de schouw voor

    • Maak een van de poetsopeningen open en brand er een aanmaakblokje in.
    • Verwarm de schouw door er een tiental minuten met de haardroger in te blazen.
    Zorg ervoor dat...
    • De schouwklep open staat
    • Alle andere regelaars aan de kachel gesloten zijn
    Als er geen externe luchttoevoer is
    • Zet dampkappen in de onmiddellijke omgeving uit
    • Zet een raam of een buitendeur op een keur om voldoende zuurstof te houden in de woonkamer. Doe dit tot de kachel goed trekt.

    Gebruik hout dat een paar centimeter kleiner is dan de vuurhaardopening. Plaats het horizontaal naast elkaar van links naar rechts (Niet rechtop plaatsen!). Werp nooit hout tegen de stenen. Vul de vuurhaard nooit hoger dan de achterste tanden. Gebruik enkel droog en gekliefd hout.

    De eerste keer stoken.

    Aanmaken
    • Gebruik enkel zeer fijn gekliefd en zeer droog hout
    • Zet de schouwklep open
    • Zet de luchttoevoer onderaan de haard helemaal open
    • Trek de roosterstang naar je toe (= rooster openen)
    • Vul de vuurhaard voor een kwart (= halverwege de achterste tanden)

    Intense verbranding
    • Duw de roosterstang van je af
    • Laat de luchttoevoer onderaan de haard helemaal openstaan
    • Vul de vuurhaard voor de helft (= tot aan de achterste tanden)
    • Zorg voor een helder en actief vuur dat bijna geruisloos is en waarvan de toppen van de vlammen pen niet hoger komen dan de bovenste rand van het glas. Komen ze te hoog, verminder dan de trek via de schouwklep.

    Hout toevoegen
    • Vul om de 15 tot 20 minuten bij of zodra de toppen van de vlammen zichtbaar zijn zodat de temperatuur hoog blijft. Beter te snel bijvullen dan te laat. Wacht nooit tot er geen vlam meer is.
    • Stook de eerste keer maar de helft van de maximale hoeveelheid hout in de helft van de maximale stooktijd.

    Dagelijks stoken

    Aanmaken
    • Gebruik enkel zeer fijn gekliefd en zeer droog hout
    • Zet de schouwklep open
    • Zet de luchttoevoer onderaan de haard helemaal open
    • Trek de roosterstang naar je toe (= rooster openen)
    Intense verbranding
    • Gebruik iets dikker hout, droog en gekliefd (ongeveer een vuist dik)
    • Duw de roosterstang van je af
    • Laat de luchttoevoer onderaan de haard helemaal openstaan
    • Vul de vuurhaard voor de helft (= tot aan de achterste tanden)
    • Zorg voor een helder en actief vuur dat bijna geruisloos is en waarvan de toppen van de vlammen niet hoger komen dan de bovenste rand van het glas. Komen ze te hoog, verminder dan de trek via de schouwklep.
    Hout toevoegen
    • Gebruik iets dikker hout, droog en gekliefd (ongeveer een vuist dik)
    • Vul om de 15 tot 20 minuten bij of zodra de toppen van de vlammen zichtbaar zijn zodat de temperatuur hoog blijft. Beter te snel bijvullen dan te laat. Wacht nooit tot er geen vlam meer is.
    • Instructies van de intense verbranding herhalen.
    • Merk op dat de tijd tussen de verschillende fases van de verbranding steeds korter wordt omdat de temperatuur oploopt en de kachel steeds harder trekt.
    Laatste vulbeurt
    • Trek de roosterstang naar je toe om alle kooltjes zoveel mogelijk op te branden. Breng met een pook alle kooltjes naar het midden van de vuurhaard en open het rooster.
    Na het branden
    • Zet alles dicht: sluit de luchttoevoeren onderaan de haard, duw de roosterstang van je weg en zet de schouwklep dicht.

    Algemene opmerkingen

    • Het duurt ongeveer een maand vooraleer je op een juiste en vlotte manier kan stoken in een speksteenkachel. Oefening baart kunst!
    • Heb geen schrik om te hard te stoken: speksteen kan extreem hoge temperaturen aan.
    • Druk het hout tijdens de vulbeurten goed aan, maar hou ruimte voor zuurstof.
    • Zorg ervoor dat er zo snel mogelijk een laagje kolen op het rooster ligt. Schud dus niet met het rooster tijdens het stoken.
    • Als de vuurhaardstenen licht van kleur worden, betekent dat dat je juist stookt.
    • Stook altijd goed met veel vuur, ook voor korte stookbeurten. Zo voorkom je condens.


  • 10 x lekker uit de oven van NunnaUuni

       Gerechten uit de oven van NunnaUuni

  • Tips voor een perfect onderhoud

    Je NunnaUuni speksteenkachel presteert op topniveau als je hem regelmatig onderhoud volgens de instructies in de handleiding. Het proper maken van de stookruimte, het schoonmaken van het rooster en het leeg maken van de aslade zijn noodzakelijk voor een optimale werking en lange levensduur.

    - Maak de aslade regelmatig leeg – gemiddeld één keer per week. Wacht niet tot die vol is. Zorg ervoor dat er geen gloeiende sintels in de as zitten.
    - Maak het Gouden Vuur rooster geregeld schoon, liefst voor elke stookbeurt. Een kleine moeite met het gereedschap dat werd meegeleverd bij de kachel.
    - Vervang om de zeven jaar het Gouden Vuur rooster. Dat kan u zelf doen of door een van onze deskundigen.
    - Hou de buitenzijde proper. Met een vochtige schoonmaakdoek en een gewoon schoonmaakmiddel is het onderhoud van natuursteen in een wip gedaan. Roet- en vetvlekken begeven het onder een NunnaUuni schoonmaakspray. Ga hardnekkige vlekken van de ergste soort te lijf met waterschuurpapier. Begin met P600 en gebruik daarna P800.
    - Gebruik voor het glas van de kachel middelen die bedoeld zijn voor het schoonmaken van glas, keramische kachels of gelijkaardige producten. Wacht steeds tot het glas volledig is afgekoeld.
    - Controleer en reinig de rookkanalen minstens eenmaal per stookseizoen. Neem de poetsdoppen onderaan de kachel eruit en verwijder de assen die op de bodem van de rookkanalen liggen. Reinig eenmaal om de vijf jaar de wanden van de rookkanalen. Maak hier best een afspraak voor met uw plaatselijke verdeler.
    - In vergelijking met traditionele houtkachels is er bij een Finse NunnaUuni speksteenkachel veel minder roetafzetting in de schouw. Desondanks is het aangewezen de schouw periodiek te laten vegen door jouw plaatselijke schouwveger.

016 44 37 71 info@monyfire.be Facebook
Made by Xpair Communication