• Gerechten voor in de bakoven van een speksteenkachel

    LASAGNE MET ZALM (VOOR VIER PERSONEN)

    • 500 gram zalmfilet
    • 2 theelepels zout
    • 12 vellen groene lasagne
    • 1 ui
    • 1 doosje champignons
    • 150 gram spinazie
    • 2 eetlepels olie
    • 1 theelepel zout
    • ½ theelepel zwarte peper

    Voor de saus:

    • 30 gram boter of margarine
    • 30 gram tarwebloem
    • 7 dl melk
    • 100 gram geraspte kaas
    • 1 ½ theelepel zout

    Bereiding:

    1. Snijd de ui en de champignons in heel kleine blokjes. Laat de spinazie ontdooien - bijvoorbeeld in de oven of de magnetron.
    2. Verwarm een steelpan met dikke bodem voor en giet wat olie in de pan. Fruit de ui, de champignons en de spinazie in de olie. Voeg peper en zout toe.
    3. Maak de saus: Laat de boter smelten in een pan met een dikke bodem en voeg de bloem toe. Laat de bloem al roerende even garen, maar niet bruinen. Voeg beetje bij beetje en onder onophoudelijk kloppen de melk toe. Laat de saus circa 10 minuten koken. Voeg in kleine porties per keer de kaas toe en breng op smaak met peper en zout.
    4. Leg vis, champignon/spinaziemengsel, lasagnevellen en saus om en om in lagen in de beboterde ovenschaal. De toplaag moet uit saus bestaan.
  • Stoofschotels

    Stoofschotels uit de oven zijn mals en geurig. Stoofschotels met eenvoudige ingrediënten zijn gemakkelijk te maken en betaalbaar - ook als u een groot aantal gasten aan tafel hebt.

    Stoofschotel met lam (voor 4 personen)

    • 800 gram lamsvlees
    • 3 eetlepels boter of margarine
    • 2 theelepels tomatenpuree
    • 2 theelepels tarwebloem
    • 2 uien
    • 200 gram champignons
    • 1 teen knoflook
    • 1 theelepel tijm
    • 1 theelepel rozemarijn
    • 1 theelepel zout
    • ½ theelepel zwarte peper
    • 1 theelepel paprikapoeder
    • 1 ½ dl rode wijn
    • 1 ½ dl bouillon
    • ½ dl room (of crème fraîche)

    Bereiding

    1. Snijd het vlees in dobbelstenen van circa 3 x 3 cm en braad deze rondom bruin in de boter.
    2. Voeg wanneer het vlees bijna bruin is de tomatenpuree toe en strooi de tarwebloem eroverheen.
    3. Snijd de uien in kleine blokjes. Halveer de champignons. Vermeng met het vlees
    4. Knijp het teentje knoflook fijn in de knijper. Voeg de knoflook en de specerijen toe.
    5. Voeg tot slot de rode wijn, de bouillon en de room toe. Laat minimaal twee uur in de oven sudderen bij een temperatuur van 160 ºC, tot het vlees gaar is.
  • Sudderschotels

    Sudderen betekent: koken bij milde warmte, zodat alle afzonderlijke smaken tot uitdrukking komen. Ingrediënten die veel tijd nodig hebben om gaar te worden zijn ideaal voor suddergerechten. Voordat het garingsproces begint kunt u het vlees aanbraden in de oven of op het vuur. Gerechten die gemakkelijk aanbranden, zoals porridge, kunt u ook laten gaar sudderen. Tijdens het sudderen mag de vloeistof niet koken. Voor langdurig sudderen kunt u de pan het best afdekken, om te voorkomen dat het gerecht uitdroogt. Het prettige van suddergerechten is dat ze in de oven gaar worden zonder dat u er toezicht op hoeft te houden en zonder dat er exacte kooktijden gelden. U kunt zelfs een wandeling gaan maken terwijl het eten in de oven gaar wordt.

    Rosbief met HÄSSELBACKA-aardappels (voor acht personen)

    • 2 kilo biefstuk boter of margarine
    • zoutzwarte peper
    • een halve kilo aardappelen (voor 4 personen)
    • ½ dl gesmolten boter of olie
    • 1 theelepel zout½ dl broodkruim

    Bereiding

    1. Braad het vlees aan in een braadpan en bestrijk het oppervlak met zout en peper. Steek een vleesthermometer in het dikste deel van het vlees.
    2. Laat het vlees gaar worden in een matig warme oven van 120-150 ºC, totdat de thermometer 60 à 65 ºC aangeeft. Bij deze temperatuur is het rundvlees aan de binnenzijde nog rood.
    3. Wikkel het vlees in aluminiumfolie en laat het minstens een kwartier rusten voordat u het gaat snijden. Op die manier zullen de vleessappen niet weglopen en blijft het vlees mals. Ook is het gemakkelijker het vlees te snijden wanneer het iets afgekoeld is.
    4. Schil de aardappels en maak in elke aardappel enkele diepe, brede inkepingen. Snijd de aardappels niet in stukken. 
    5. Leg de aardappels in een ovenschotel en bestrijk ze met gesmolten boter. Voeg zout naar smaak toe en sprenkel wat broodkruim over de aardappels
    6. Bak ze gedurende 45-60 minuten, afhankelijk van de grootte van de aardappels, in de bakoven bij 200 ºC.

  • Groot vlees in de oven

    Mals vlees, zoals biefstuk en rosbief, wordt meestal aan één stuk in de oven gegaard. Voor dit soort gerechten kunt u rund-, varkens- of lamsvlees gebruiken, of wild. Braad eerst het vlees rondom aan in een braadpan. Hiermee wordt het vlees dichtgeschroeid, zodat de sappen tijdens het bakken niet weglopen en het vlees niet kan uitdrogen. Bovendien ziet het vlees er fraaier uit en is de smaak beter wanneer u het braadt voordat het de oven in gaat. Bak het vlees in een onafgedekte braadslede bij een matige temperatuur (120-150 ºC). Gebruik altijd een vleesthermometer.

      Koolrolletjes (voor 4 personen)

    1 savooiekool

    Vulling:

    • 300 gram gehakt
    • 1 ui
    • 2 theelepels zout
    • ½ theelepel zwarte peper
    • 2 dl rijst
    • 5 dl bouillon
    • 3 dl fond
    • 3 eetlepels stroop

    Bereiding:

    1. Verwijder de buitenste 15-20 bladeren van de kool en stoom deze gedurende 1-2 minuten zodat ze zachter worden.
    2. Snijd wat van de dikte van de middelste nerf af om de koolbladeren gemakkelijker te kunnen oprollen.
    3. Kook de rest van de kool in water met zout tot de groente zacht is. Stamp de kool fijn.
    4. Kook de rijst in de bouillon gaar.
    5. Braad het gehakt en de ui in de bakoven of in een braadpan. Voeg specerijen toe.
    6. Meng de gekookte rijst, het gehakt en de kool voor de vulling.
    7. Leg 1-2 eetlepels vulling op de onderzijde van een koolblad. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het koolblad op. Leg de rolletjes in een beboterde ovenschaal met de vouwnaad omlaag, zodat ze niet open kunnen gaan.
    8. Schenk wat stroop over de rolletjes. Schenk tot slot de fond onder in de ovenschaal.
    9. Bak de rolletjes circa 40-50 minuten bij een temperatuur van 200 ºC. 
    10. Bedruip tijdens het bakken de rolletjes een paar maal met de bouillon onder in de ovenschaal, zodat ze niet uitdrogen

    Dit recept kunt u aanpassen om groetenballetjes te maken. Gebruik dan gemalen sojabonen in plaats van gehakt. Geschikte bijgerechten voor koolrolletjes zijn bijvoorbeeld gekookte aardappels met bruine jus, cranberrypuree of bessengelei.Ontdek de mogelijkheden van uw bakoven. Experimenteer met gerechten die meestal in een pan op het gas of niet traditioneel in een bakoven bereid worden. De bakoven biedt talloze mogelijkheden voor flexibel koken. Ook is het een gezonde bereidingswijze, zonder toegevoegd vet. In bepaalde gerechten wordt het vlees in de braadpan aangebraden voordat het de braadslede in gaat. U kunt het vlees natuurlijk ook vetvrij in de oven dichtschroeien voordat u het werkelijk gaar gaat bakken of stoven.

      Kruidige gehaktballetjes (voor 6 personen)

    • 1 kilo gehakt
    • ¾ dl broodkruim of paneermeel
    • 1 dl water
    • 1 dl room of crème fraîche
    • een halve ui
    • 2 theelepels tomatenpuree
    • ¼ theelepel cayennepeper
    • 1 theelepel pittige gehaktkruiden
    • ½ theelepel Spaanse pepervlokken
    • 1 theelepel zout
    • ½ theelepel zwarte peper
    • 2 eetlepels chilisaus
    • 1 ei

    Bereiding

    1. Meng water, room, geraspte ui, tomatenpuree en specerijen door het broodkruim. Laat het mengsel 10-15 minuten wellen
    2. Voeg het gehakt en het ei toe en meng alles goed dooreen.
    3. Maak uw handen nat, vorm gehaktballetjes en leg deze op een vel bakpapier. Bak de balletjes circa 20 minuten bij een temperatuur van 225 ºC.

    U kunt van dit mengsel ook een gehaktbrood maken. Voor gehaktbrood is de baktemperatuur 200 ºC en bedraagt de oventijd circa 30-45 minuten.
    Ontdek de mogelijkheden van uw bakoven. Experimenteer met gerechten die meestal in een pan op het gas of niet traditioneel in een bakoven bereid worden. De bakoven biedt talloze mogelijkheden voor flexibel koken. Ook is het een gezonde bereidingswijze, zonder toegevoegd vet. In bepaalde gerechten wordt het vlees in de braadpan aangebraden voordat het de braadslede in gaat. U kunt het vlees natuurlijk ook vetvrij in de oven dichtschroeien voordat u het werkelijk gaar gaat bakken of stoven.

      Varkenshaas à l'orange (voor 4 personen)

    • 700 gram varkenshaasje
    • 1 theelepel zout
    • 2 sinaasappels
    • 2 theelepels tarwebloem
    • 1 eetlepel chili-ketchup
    • 1 theelepel paprikapoeder
    • ½ theelepel zwarte peper
    • 2 dl bouillon
    • 1 dl room of crème fraîche

    Bereiding

    1. Snijd de varkenshaas in plakken. 
    2. Maak de marinade: rasp de schil van een goed geboende sinaasappel, pers het sap eruit en voeg zout toe. 
    3. Laat het vlees circa 20 minuten marineren.
    4. Braad het vlees bruin in de bakoven of in een braadpan en leg het in een ovenschaal. 
    5. Meng bloem, chili-ketchup, paprikapoeder en zwarte peper. 
    6. Schenk de marinade, de bouillon en de room eroverheen. 
    7. Laat circa 45-60 minuten sudderen in de bakoven bij een temperatuur van 160 ºC
    8. Pel de tweede sinaasappel, verdeel deze in partjes en voeg de partjes tegen het einde van de kooktijd aan de schotel toe.

      Bloemkool- /aspergegratin (voor 4 personen)

    • 2 liter bloemkoolroosjes en in stukken gesneden asperges
    • water
    • 1 theelepel zout

    Voor de saus:

    • 60 gram boter of margarine
    • 60 gram tarwebloem
    • 3 dl bouillon5 dl melk
    • 1 ½ theelepel zout
    • ½ theelepel zwarte peper
    • 100 gram geraspte kaas

    Bereiding

    1. Kook de bloemkoolroosjes en de aspergestukken in gezouten water beetgaar.
    2. Laat de boter smelten in een pan met een dikke bodem en voeg de bloem toe. Bak het mengsel onder goed roeren, maar laat het niet bruin kleuren.
    3. Voeg geleidelijk en onder goed roeren de melk toe. Laat de saus circa 10 minuten koken.
    4. Voeg zout en peper toe. Voeg in kleine porties de geraspte kaas toe. De saus mag dik worden.
    5. Leg de bloemkoolroosjes en de aspergestukken in een ovenschaal. Schenk de saus eroverheen
    6. Gratineer 15 minuten in de bakoven bij een temperatuur van 225 ºC.

  • Groenten en groenteschotels

    Met warme groentegerechten kunt u eindeloos variëren. Groenten bieden een bijna onbeperkte mogelijkheid om snel variatie aan te brengen in maaltijden en gerechten. Zo kunt u als bijgerecht bij een vleesstoofschotel bijvoorbeeld knolletjes en wortels garen in de bakoven.

      Crème de légumes (gepureerde groentesoep) met peterselie-olie (voor 4 personen)

    • 1 liter groenten, in dobbelsteentjes (zoete aardappels, aardappels, wortels)
    • 1 ui
    • 2 liter groentebouillon
    • ½ theelepel zout
    • ¼ theelepel witte peper
    • 100 gram geraspte kaas
    • Peterselie-olie: 5 dl fijn gemalen peterselie
    • 1 dl olie
    • ½ theelepel zout
    • ¼ theelepelzwarte peper

    Bereiding

    1. Kook de geschilde en in dobbelsteentjes gesneden groenten en de ui in de groentebouillon of laat in de oven sudderen tot ze gaar zijn.
    2. Maak met een staafmixer een gladde puree van de groenten. 
    3. Voeg de geraspte kaas toe. 
    4. Verwarm de soep weer en voeg zout en witte peper toe.
    5. Meng de fijngemalen peterselie met olie, zout en peper. Roer de ingrediënten met een staafmixer tot een gladde puree. 
    6. Leg circa 1 eetlepel peterselie-olie boven op iedere kom soep.

      Worteltaart (voor 1 bakblik)

    • 3 eieren
    • 2 ½ dl suiker
    • 4 dl tarwebloem
    • ½ theelepel zout
    • 1 eetlepel bakpoeder
    • 1 eetlepel kaneel200 gram boter of margarine
    • 4 dl geraspte wortel
    • 1 dl fijngemalen ananas

    Voor de topping:

    • 100 gram roomkaas
    • 250 gram volle kwark
    • 2 dl poedersuiker
    • 2 theelepels vanillesuiker
    • 3 eetlepels fijngehakte noten

    Bereiding

    1. Klop de eieren schuimig met de suiker.
    2. Meng de droge bestanddelen en roer deze samen met de gesmolten boter door het schuim heen.
    3. Voeg tot slot de fijngeraspte wortel en de gemalen ananas toe.
    4. Spreid dit beslag uit op een bakblik met opstaande randen
    5. Bak circa 15-20 minuten in de bakoven bij een temperatuur van 200 ºC.
    6. Voor de topping: klop de roomkaas romig. 
    7. Voeg kwark, poedersuiker en vanillesuiker toe. 
    8. Bestrijk de taart meteen met de topping en garneer met fijngehakte noten.

  • Brood en gebak

    Meet voor het beste resultaat de ingrediënten zorgvuldig af bij het bakken. In een speksteenoven kunt u zowel traditioneel brood als heerlijke cakes en taarten bakken.

      Tijgercake

    • 250 gram boter of margarine
    • 2 dl suiker
    • 1 eetlepel vanillesuiker
    • 3 eieren
    • 3 dl tarwebloem
    • ½ dl aardappelmeel
    • 2 theelepels bakpoeder
    • 3 eetlepels cacaopoeder
    • 2 eetlepels melk

    Bereiding

    1. Klop de boter met de suiker en vanillesuiker. Het schuim is klaar als het bleek van kleur is.
    2. Voeg de eieren een voor een aan het boterschuim toe en klop goed.
    3. Meng de droge bestanddelen en voeg ze toe aan het boter-eimengsel.
    4. Neem 1/3 van het beslag apart. Vermeng dit met cacaopoeder en melk.
    5. Spreid het beslag met behulp van twee lepels in een beboterde en met meel bestoven springvorm. 
    6. Maak eerst een laag van de helft van het lichtgekleurde beslag en spreid daaroverheen het donkere beslag. 
    7. De rest van het lichte beslag wordt de bovenste laag.
    8. Bak de taart circa 45 minuten in de bakoven bij een temperatuur van 175°C